tiistai 19. kesäkuuta 2018

Pereat mundus – Leena Krohn

Leena Krohn
5/5

Tässä kirjassa on potkua.

Sivuja käännellessä aivotoiminta herää, ja lukuelämys on kuin kävisi keskustelua teoksen kanssa. Pereat mundus on Leena Krohnin vuonna 1998 kirjoittama lyhyiden kertomusten kokoelma, jossa on filosofinen ote. Edelleen - 20 vuoden jälkeen ilmestymisestään - teos on mielestäni erittäin ajankohtainen ja tulee sitä varmasti olemaan vuosikymmeniä eteenpäin.

Luettuani kirjan ymmärsin varsin hyvin, miksi teoksen nimi on Pereat mundus. Pereat mundus on latinaa ja tarkoittaa vapaasti käännettynä 'maailman tuhoa'. Nimi on oikein osuva, sillä se kuvaa täysin tämän kirjan punaista lankaa, joka muistiinpanoissanikin toistuu sanalla 'maailmanloppu'. Loppua enteilevien kertomusten henkilönä liikkuu yleensä Håkan, joka on tarvittaessa kuka tahansa, eikä aina päähenkilö. Tohtori Keinolempi esiintyy osassa tarinoista, ja nämä tarinat jatkavat samaa kertomusta eteenpäin siellä täällä muiden sekalaisten kertomusten lomassa.

Heti ensimmäinen kertomus sai aikaan pieniä miellyttäviä kylmänväreitä. Siinä Håkan on amanuenssina sekä koehenkilönä tutkijaryhmässä, joka pyrkii kopioimaan ihmisen aivot virtuaaliseen muotoon, fyysisen rajoittuneisuuden ulottumattomiin, ikuisen elämän ja kehityksen polulle. Sen vuoksi tämä on niin kovin mielenkiintoinen aihe, sillä olin 5.2.2018 Heurekassa kuuntelemassa luentoa tekoälyyn liittyen (luennosta vastasi http://www.moim.fi/). Tuolla luennolla sain kuulla, että kastemadon aivot ovat onnistuneesti muutettu virtuaalisiksi. Ne liikuttavat robottia esim. siten, että se pysähtyy esteen tullessa eteen. Myös rotan aivoista osa on jo virtualisoitu. Todennäköisesti on vain ajan kysymys, milloin ihmisen aivot pystytään virtualisoimaan, ja silloin viimeistään nousevat monet muutkin kysymykset esiin. Niihin pureuduttiin luennolla, ja tässä kirjan kertomuksessakin osaa niistä pohditaan.

Teoksen lopettaa Vita nuova, joka on kirjan kolmaskymmeneskuudes tarina. Se on yksi parhaita kertomuksia, ja siinä on kaikkien loppujen jälkeen toivon kipinä siitä, että lopun jälkeen tulee alku. Tämän viimeisen tarinan päähenkilö Håkan on riemastuttavan samaistuttava ajatuksineen:

"Luonnossa, tähtitaivaalla ja mikrokosmoksessa, säätiloissa, olioiden muodossa ja ilmiöiden liikkeissä yhtä hyvin kuin yhteiskunnassa, pörssikursseissa ja rikostilastoissa Håkan löysi sarjoja, kuvioita ja säännönmukaisuuksia. Ne olivat numeerisia tai geometrisia lainalaisuuksia, joissa voi ihailla äärimmäisen tarkoituksenmukaisuuden estetiikkaa, välttämättömyyden kauneutta. - - Maailma ei ollut kieltä, se perustui luvuille, sarjoille, koodeille, kaavoille. Kieli ja sanat olivat toissijaisia, jopa marginaalisia. Ne kuuluivat vain ihmiselle, mutta itse luonnon kanssa niillä oli vain vähän tekemistä."

Pereat mundus käsittelee monenlaisia maailmanlopun näkymiä tulevaisuuteen liittyen. Universumin ja maapallon erilaiset ilmiöt sekä ihmisen luomat tai vaikutteiset asiat saattavat tuhota maailman, jonka tunnemme. Niin universumin, maapallon, ihmiskunnan kuin yksilöidenkin loput ovat kirjassa edustettuina. Tarkemmin ajateltuna jossain vaiheessa ainakin maapallo kohtaa viimeisen henkäyksensä, jos mitään muuta ei ehdi tapahtua ennen sitä. Tämä kirja on täynnä ajatuksia, joista osaa olen itsekin pyöritellyt mielessäni kautta oman historiani. Osan olin jo jättänyt taakseni ja siirtynyt seuraaviin tulevaisuuden kuviin, mutta nyt sain kertaryöpyllä palautettua kaiken aktiiviseksi. Kävin todellakin teoksen kanssa keskustelua myönnellen, miettien ja kysellen. Suosittelen lukemaan, ehdottomasti!

P.S. Suurimmassa osassa kertomuksia ilmaisu oli samankaltaista, mutta muutama erottui selkeästi joukosta. Sain kertomuksesta Jäätelökauppias Stephen King -tyylisen vaikutelman, ja kertomus Maailmanlopun bileet tuntui elokuvamaiselta. Kertomukset siis vaihtelivat sisällön ja tyylin mukaan, vaikka punainen lanka pysyi koko ajan samana.


Kirjailija: Leena Krohn, 1998
Kustantaja: WSOY
Sivuja: 302
ISBN: 951-0-23005-7