lauantai 17. joulukuuta 2016

Yksinäinen tyttö ja yksisarvinen – Tommy Tabermann

Tommy Tabermann
Tämä Tabermannin runokirja vuodelta 2003 kertoo yhden illan jutusta kaunokielisen lyriikan asuun puettuna. Yksinäinen tyttö ja yksisarvinen -teos on ikään kuin aikuisten satukirja, jossa runot muodostavat yhtenäisen tarinan ja jossa päähenkilöt saavat toisensa, hyvä voittaa pahan ja loppu on - mitä muutakaan - kuin onnellinen.


Aluksi runoteos esittelee yksinäisen tytön, joka etsii metsästä yksinäisyyteensä lohtua, etsii rakkautta. Seuraavaksi esitellään yksinäinen yksisarvinen, jota pedot ilkkuvat. Henkilöiden jälkeen esitellään ongelma, rakkauden jano, joka saa nämä yksinäiset liikkeelle metsään. Yksinäiset pakenevat petoja hiljaisen metsän turviin ja etsivät siellä toisiaan. Pedot ovat sarvettomia, ahdasmielisiä hahmoja, jotka eivät sallisi yksinäisten löytää iloa ja nautintoa, joista pedot ovat itse kieltäytyneet rakkaudettomuudessaan.

Yksinäisyyden häätää vain täysin tyydytetty halu: tyttö itkee yksisarvista, tämän sarvea, ja yksisarvinen kaipaa jonkun koskettavan sarveaan. Siinähän on täydellinen pari, ja he löytävätkin toisensa metsästä. Tytön ratsastettua yksisarvisella he eroavat toisistaan metsänreunassa palaten metsästä onnellisina ja pelottomina takaisin petojen keskelle. Lupaus uudesta kohtaamisesta jää ilmaan, joten ehkä yhden illan juttu saa jatkoa yksinäisyyden käydessä jälleen sietämättömäksi.

Lukukokemus oli, kuten runokirjaa kuvailin, sadunkaltainen. Teos on nopea lukea eikä tarinaa halunnut keskeyttää turhaa. Luin sen vielä uudelleen parin päivän kuluttua. Runot ovat johdonmukaisia ja kuvakieli hillittyä, mutta jännittävää. Tarinasta itsestään en ihan innostunut, mutta lyriikan muodossa se meni. Alun rakkauden jano muuttuu yhä selkeämmin himoksi, ja loppupuolella puhutaankin nautinnon täyttymisestä. Hauska klisee - ”mies ajattelee munallaan” - oli sisällytetty teokseen ja tuosta kohdasta katkelma kuuluu seuraavasti:
"Eikä yksisarvinen olisi yksisarvinenilman sarvea,ja jos yksisarvisenon jotakin kuunneltavaniin sitä mitä sarvi haluaa, tahtoo”Olen eksyksissä”, yksisarvinen sanoo sarvelle.”En tiedä minne mennä. Johdata sinä kulkua.”Sarvi edelläyksisarvinen kulkeeyksinäisyydestä pois"
Teos kehottaa antautumaan rakkauteen, etsimään yksinäisyyteensä lohtua häpeämättä ja pelkäämättä, ettei muuttuisi petojen kaltaiseksi. Tabermann on tunnettu rakkausrunoistaan, hän on tavallaan suomalaisten rakkauden lähettiläs. Tabermannin runot ovat tämän lukukokemuksen perusteella helppolukuisia ja ymmärrettäviä. Tabermann avaa itse symboliikkaansa, ainakin tässä teoksessa, joten lukija, joka ei jaksa pähkäillä symboliikan kanssa, saa tästä kirjasta ihan hyvin selkoa.

Kirjaan en rakastunut, en ihastunut, mutta pidin kirjasta.


Kirjailija: Tommy Tabermann
Suomenkielinen alkuteos: Yksinäinen tyttö ja yksisarvinen, 2003
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä, 2003
Sivuja: 56