tiistai 21. toukokuuta 2024

Kaikki elämästä(ni) - Antti Holma

Tämän äänikirjan parissa hörähtelin salilla säännölliseen tahtiin.

Kuvaaja: cottonbro studio: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/mies-talo-tallelokero-turvallinen-4114710/
5/5
Siinäpä oli virkistävän sarkastinen, monipuolisesti humoristinen, kirja kuunneltavaksi juoksumatolla sekä painoja nostellessa. Antti Holman teos Kaikki elämästä(ni) (2020) nauratti usein, ja vähintäänkin hymy viivähteli kasvoilla alituiseen. (Muut kuntosalilla kävijät tulkitsivat naurahdukseni ehkä puuskutukseksi.) Samalla kirja oli mielenkiintoinen väläys Holman elämään ja mielen sopukoihin.

Holma kirjoittaa, ja lukee, hyvin henkilökohtaisella tasolla, vieden lukijan aluksi lapsuuden muistoihin ja maisemiin. Kirja esittelee henkilöitä Holman elämän varrelta, suhteita menneisyydestä nykyisyyteen. Myös uran ja taiteilijuuden haasteet seuraavat alusta loppuun, etenkin keskittyen kirjan kirjoittamisen vaikeuteen.

Tässä äänikirjassa parasta oli pisteliään huumorin lisäksi aito tarina kirjailijan itsensä lukemana. Äänenpainot lukiessa ovat juuri niitä, miksi ne on tarkoitettu, mikä itseasiassa syventää tämän teoksen vaikuttavuutta. Oikeastaan jatkossa taidan ottaa vastaavanlaiset teokset nimenomaan kuunteluun lukemisen sijaan. Jos siis ehdin vielä joskus lukeakin.

Itseironiasta olisi useita esimerkkejä, mutta erityisesti yksi kohta sai minut hörähtelemään pitkään. Holman ollessa toimittajan haastattelemana, hänen oli ollut tarkoitus miettiä valmiiksi "kuusi käskyä", joista lukijat voisivat ammentaa elämänviisautta. Holma on unohtanut koko asian, ja näyttelee etsivänsä muistiinpanojaan sen aikaa, että ehtii keksiä jotain:

No niin, sanon. Yksi. Opettele olemaan yksin. Toi on hyvä, toimittaja sanoo, ja olen ylpeä itsestäni.


Kirjailija: Antti Holma
Äänikirjan kertoja: Antti Holma
Kustantaja: Otava
Äänikirjan pituus: 8 h 23 min
ISBN 978-951-1-36799-4 (MP3-äänikirja)

sunnuntai 12. toukokuuta 2024

Aki Hintsa — Voittamisen anatomia - Oskari Saari

 Äänikirja salilla mukana, toista kertaa.

Kuvaaja: Matt Hardy: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/islanti-tie-maisema-maaseutu-2624031/
4½/5

Huomasin aiemman äänikirjakokeilun myötä, että salitreenit onnistuvat mukavasti äänikirjaa kuunnellen. Siispä, uutta äänikirjaa etsimään.

Tällä kertaa koetin etsiä sopivampaa teosta kuunneltavaksi. Ensimmäisessä kokeilussa kuuntelin dekkarin, joka genrenä on minulle mieluisa, mutta tunnelma jää kuunneltaessa laimeaksi. Mietin, josko elämäkerrat ja muut oikeisiin tapahtumiin perustuvat teokset olisivat parempia kuunneltavaksi.

Kuunneltavakseni valikoitui Oskari Saaren teos Aki Hintsa — Voittamisen anatomia (2016). Valitsin tämän teoksen eräästä blogista löytämäni suosituksen perusteella. Teoksen annoin yllättää. En ottanut etukäteen tarkemmin selvää, mistä kirja kertoo.

Aki Hintsan elämästä sekä elämäntyöstä lääkärinä kertova teos oli nappivalinta salille. Alussa kuuntelija pääsee tutustumaan Hintsaan tarkemmin. Hän toimi lähetyslääkärinä Etiopiassa, myöhemmin varikkolääkärinä Formula 1:sten varikolla sekä yksityislääkärinä Geneven erikoisklinikalla. Hintsan merkittävin löytö omassa työssään urheilijoiden parissa oli voittamisen anatomia, seitsemän osa-aluetta sisältävä erottamaton kokonaisuus: Ydin, jonka muodostavat terveys, fyysinen aktiivisuus, uni ja palautuminen, biomekaniikka, henkinen energia sekä ravinto.

Itselle kirjan parasta antia oli teoksen alku, sillä Hintsan Etiopia-vaiheet olivat hurjia. Myös tarina Hintsan nuoruuden vaiheista lääkäriksi sekä kilpajuoksijoiden parissa muodostumaan lähtenyt teoria voittamisen anatomiasta oli mielenkiintoista seurattavaa. Suurin osa kirjasta pureutui F1-maailmaan sekä Hintsan teoriaan.

Salilla käyvänä kuntoilijana sekä työelämässä pakertavana, keski-ikäisenä kansalaisena Hintsan teorialla oli annettavaa omaankin tilanteeseen. Esimerkit Hintsan vastaanotolla käyneistä johtajista ja muista työelämässä liian kiireisistä ihmisistä saivat pohtimaan, mitkä osa-alueet tarvitsevat kiireellistä huomiota ja pysyvää muutosta omassa elämässä. Olen juuri alkanut kiinnittää huomiota liian vähäiseen uneen, ja tämän äänikirjan myötä vahvistui se ajatus, että riittävällä unella on suuri merkitys.

Kirja on motivaattori ja itsetutkiskelun väline, jolle oli oma paikkansa juuri tämän kuuntelijan sydämessä!


Kirjailija: Oskari Saari
Äänikirjan kertoja: Aku Laitinen
Kustantaja: WSOY
Äänikirjan pituus: 10 h 28 min
ISBN 978-951-0-42650-0 (MP3-äänikirja)

maanantai 15. huhtikuuta 2024

Muukalaisen päiväkirjat – Elly Griffiths

Kuulokkeet korviin ja juoksumatolle.

Kuvaaja: Polina Kovaleva: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/kyna-kynttilanvalo-kynttila-pullo-5546880/
3/5

Ensimmäinen äänikirja on nyt kuunneltu. Olin lähtökohtaisesti kovin epäileväinen äänikirjaa kohtaan, sillä haluan elää ja fiilistellä kirjoja omaan tahtiini. Keväällä 2024 äänikirjan kuuntelusta tuli kuitenkin riittävän houkuttelevaa, kun viimeisimmän kirjan lukemisesta oli vierähtänyt aivan liian kauan ja ilmainen kirja odotti minua.

Olin saanut joululahjaksi valita mieleiseni kirjan Elisa Kirjasta, Elly Griffithsin Muukalaisen päiväkirjat. Kuuntelen musiikkia aina salitreeneissä, joten päätin vaihteeksi korvata musiikin äänikirjalla. 12 h äänikirjaan meni kaksi viikkoa eli 5-6 salikertaa. Treenitkin sujuivat hyvin. Juoksumatolla oli jopa mielenkiintoisempaa juosta sen 45 min kirjaan keskittyen kuin nopeatempoisen musiikin tahdittamana.


Muukalaisen päiväkirjat oli aika perinteinen murhamysteeri. Murhaajan henkilöllisyys pysyi hyvin salassa viimeisille sivuille asti. Kirjan mielenkiinto aaltoili – ensimmäisten tuntien jälkeen mietin, kannattaako jatkaa. Jatkoin, ja tarina alkoikin viedä mukanaan. Puolen välin jälkeen tuli toinen vaihe, jolloin kirjan loppuun vieminen mietitytti. Henkilöhahmot olivat kuitenkin houkuttelevia, ja erityisesti etsivä Harbinder Kaurin näkökulmasta kerrotut osiot olivat parasta kuunneltavaa.

Äänikirjan tunnelma ei ollut yhtä kutkuttava ja vivahteikas kuin fyysisissä kirjoissa. Syvällinen tarinaan uppoutuminen ei ollut ehkä ympäristöstä johtuen niin helppoa, joskin itseä häiritsi myös lukijan ääni. Lukijassa tai hänen äänessään ei ollut mitään vikaa. Olen tottunut kirjaa lukiessani kuulemaan äänet mielessäni vaihtelevina, puhujasta ja kertojasta riippuvaisina, oman mielikuvitukseni tuotoksina. Nyt kaikki oli "yhtä ääntä".

Kokemus oli siis sekä positiivinen että osin sellainen, mitä olin etukäteen arvellut. Elämäntilanteen ollessa hektinen ja pitkien salitreenien ollessa ainoaa "omaa vapaa-aikaa", voisin kuvitella itseni haalimassa lisää äänikirjoja kuunneltavaksi. Jatkan toistaiseksi salilla kokonaan ilman korvakuulokkeita, kuunnellen salin ääniä.



Kirjailija: Elly Griffiths
Englanninkielinen alkuteos: The Stranger Diaries, 2022
Suomentaja: Cristina Sandu
Äänikirjan kertoja: Johanna Kokko (Aarne Linden)
Äänikirjan pituus: 12 h 2 min
EAN 978-952-0-43658-2 (MP3-äänikirja)