maanantai 22. heinäkuuta 2019

Kolme käskyä - Paula Havaste

Paula Havaste
4/5

Kirjailija Paula Havasteen teokseen tutustuin ystävän suosituksesta. Havasteen  kulttuurisesti ja historiallisesti painottuneet tarinat sekä kirjailijan nautittava kerrontatyyli olivat syyt tähän suositukseen.

Lukemisekseni valikoitui vuonna 2013 julkaistu teos Kolme käskyä. Teos on itsenäinen jatko-osa kahdelle aiemmalle kirjalle, Kaksi rakkautta ja Yhden toivon tie.

Kolme käskyä keskittyy nuoren kansatieteilijä-opiskelijan, Raijan, elämään. Helsinkiläinen Raija viettää kesän Rovaniemellä pienen opiskelijaryhmän kanssa tehden töitä uutta kotiseutumuseota varten. Ajankohta sijoittuu sodanjälkeiseen Suomeen, ja kuten niin monen muunkin perheessä, myös Raijan perheessä vaikuttavat sodan aiheuttamat traumat. Raija pääsee ensimmäistä kertaa kokeilemaan itsenäistä elämää, kaukana perheestään, ja tuolla Lapin etäisyydessä hän löytää itsestään muitakin puolia kuin vain ainaisen tottelevaisen ja ahkeran tytön kuvan.

Itselleni kirjan punainen lanka kietoutui Raijan muutosprosessin ympärille, omien halujensa ja toiveidensa hyväksymiseen, ja oman tulevaisuutensa rakentamiseen niiden mukaan. Raijan mietteitä kesän loppupuolella, monien kokemusten jälkeen, kuvaa seuraava katkelma:

"Raija haistoi kalpean valheen. Koska mieli oli kivun jäljiltä turta, hän punnitsi elämäänsä kylmästi kohta kohdalta kuin kapallisia perunoita. Eivät ne tomaateiksi muuttuneet, joten jotakin niistä oli tehtävä. Jos hän oli onneton, hänen itsensä olisi muututtava. Hän oppisi sanomaan ei ja minä tahdon. Mutta päällimmäisenä oli kuitenkin ensimmäinen kysymys: mitä he olivat yhdessä, Rainer ja Raija?"

Kirjan tarinaan sekoittuu monia aiheita, ja ne ovat jo yksistään mielenkiintoisia. Kirja yhdistää muun muassa sodan jättämät jäljet, kirkon ja lähetystyön, Lapin, eri etnisyyksien vuorovaikutuksen, partiolaisuuden, opiskelijaelämän, yhteiskunnallisen kulttuurin sekä rakkauden. Läpi tarinan on taikauskoisuudellakin osansa - erilaiset merkit, enteet, horoskoopit ja näyt kuuluvat niin Raijan kuin Lapin elämään.

Kirjaan on helppo uppoutua, mutta sen malttaa jättää myös yöpöydälle odottamaan seuraavaa iltaa. Teksti soljuu eteenpäin ja tarina on moniulotteinen. Suosittelijan ajatuksia lainatakseni kerronta on taitavaa, sekä tarina kulttuurisine painotuksineen mielenkiintoinen. Itse en ole viehättynyt entisajan Suomen ajankuvasta, vaan mieluummin luen nykyisyyteen sijoittuvia teoksia. Kolme käskyä luo kuitenkin tarinassaan lukijan eteen mennyttä elämää elävästi ja samaistuttavasti. Havasteelta ilmestynyt tuoreempi kirjasarja - Tuulen vihat, Maan vihat ja Veden vihat - pääsee lukulistalleni odottamaan vuoroaan tulevaisuuden lukukokemuksia varten.


Kirjailija: Paula Havaste, 2013
Kustantaja: Gummerus Kustannus Oy
Sivuja: 374
ISBN: 978-951-20-9166-9